Linux Tabanlı İşletim Sistemi nasıl geliştirilir?

Hadi Gelin Kendi İşletim Sistemimizi oluşturalım;

 Herkese merhaba, bu makalemizde Debian tabanlı işletim sistemini düzenleyip daha sonrasında tekrar dağıtım yapacağız. 

Aslında tam olarak işletim sistemi yapmıyoruz. İnternetten indirdiğimiz Debian tabanlı işletim sistemini düzenliyoruz. 



İsterseniz sıfırdan Linux çekirdeğini kullanadabilirsiniz. Ama ben başka bir hazır Linux dağıtımını tercih ettim. Lafı fazla uzatmadan konuya geçelim.


Temel dağıtım seçme

Öncelikle bir Debian tabanlı işletim sistemi seçiyoruz. Ama ben kesinlikle KDE Plasma tavsiye ederim. Çünkü plasma sistemini kullanan ortamları düzenlemek daha kolaydır. Ben KDE Neon kullanıyorum ve bu makalede KDE Neon üzerinden ilerleyeceğiz. KDE Neon'u KDE'nin resmi sitesinden indirebilirsiniz.


VirtualBox kullanımı

Daha sonra indirdiğiniz ISO dosyasını VirtualBox adlı program ile açıyorsunuz. Sistem sanal olarak bu program içinde çalışıyor. VirtualBox'u açtıktan sonra bizi bir giriş ekranı karşılayacak. Aşağıdaki resimde olduğu gibi yeni butonuna basacağız.

Eğer gerçekten Linux tabanlı bir işletim sistemi yazmak istiyorsanız, çatallamak istediğiniz Linux dağıtımın yazıldığı program dilini öğrenerek başlayabilirsiniz.

Dilleri bilfiğinizi var sayıyorum. İlk önce alt yapısını kullanacağınız bir dağıtım belirleyin. Örneğin Debian.

Debian'nın web sitesine giderek kaynak kodlarına ulaşabilirsin. İşletim Sistemini dilediğin gibi çekip çevirdikten sonra GPL lisansı ile yayınlarsan Linux Dağıtımı yapmış olursun.


Bazı temel kavramlar;

Masaüstü Ortamı(Desktop Enviroment): Linux Dağıtımlarındaki grafiksel arayüz yazılımlarının tamamına masaüstü ortamı denir. En popüler Masaüstü ortamları; Gnome, KDE Plasma, XFCE, LXQT vb...


Çekirdek(Kernel): İşletim sistemlerinin ana kalbini oluşturan yapıdır. Linux sistemlerde adından da anlaşılacağı üzere Linux Kernel kullanılır. Linux'ta en güncel çekirdek sürümü Linux 6.x'tir.


Pencere Yöneticisi(Windows Manager): Pencere yöneticileri Linux sisteminde uygulamaların çalışmasını, pencerelerin yönetilmesini sağlayan temel yazılımdır. Bazı WM'ler; X11, Wayland...


Init(Sistem Yönetimi): Linux tabanlı işletim sistemleri için sistem komponentleri sağlayan bir sistem yazılımıdır. Örneğin; SystemD, Runit, OpenRC...


Paket Yöneticisi(Package Manager): Linux işletim sistemlerinin olmazsa olmazıdır. İşletim sistemine yazılımları indirmenizi, programları dağıtmanızı, sisteminizi güncellemenizi sağlayan yazılımlar bütünüdür. Binebi Uygulama Mağazası veya Güncelleme Yöneticisi gibidir. Örnek: Deb(dpkg), Pisi, Pacman, Google Play Store(APK), RPM...


Linux Dağıtımları bu gibi bileşenlerden oluşur. Bu yazılımların birleşmesi sonucu karşımıza İşletim Sistemi dediğimiz şey çıkar.


Linux Dağıtımı geliştirmek tıpkı Masaüstü Bilgisayar toplamak gibidir. Tamamen açık kaynak kodludur ve herkesin kullanımına açıktır. Bu sayede herkes her yazılımı dilediği gibi geliştirebilir kullanabilir.


Yazının Devamı çok yakında....

Yorum Gönder

Yorum yazarken lütfen saygılı olunuz ve Topluluk Kurallarına uyunuz. Teşekkürler!

Daha yeni Daha eski