"Türkiye, global dijital pazardan binde 1 pay alıyor"

 "Türkiye, global dijital pazardan binde 1 pay alıyor"



Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, Türkiyenin global dijital ekonomi pazarından binde 1 pay alarak dünya liginde 38. sırada olduğunu söyledi. Türkiye global bilgi ve iletişim pazarından ise binde 5 pay almakta.

"Bilgi ve iletişim pazarı 400 milyar TL büyüklüğe ulaştı"

Gündem Teknoloji programına katılan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak , bilgi ve iletişim sektörünün gelişimine dair "Türkiyenin teknolojiyi kullanabilen, üretebilen ve ihraç eden ülke olmasını istiyoruz. 

Bu pazar, Türkiyenin geleceğini şekillendirecek. Pazar büyüklüğü, 2022de 400 milyar TLye ulaştı. TL. cinsinden bir önceki yıla göre yüzde 54 büyüdük ancak dolar bazında baktığımızda aslında küçüldük. Bu veriler ışığında tüm paydaşların bir araya gelerek çalışarak bu sorunu aşabiliriz. 

Dünya genelinde bilgi ve iletişim toplam pazarından binde 5 pay alabiliyoruz. Almanyanın altıda biriyiz. Her paydaşla stratejileri geliştirmemiz gerek. Etkin ve yetkin gençlerimizi yetiştirme konusunda ortak hareket etmeliyiz. Kamu, özel sektör ve derneklerle ortak çalışmamız gerek" dedi.

"Teknoloji sektöründe 213 bin olan çalışan sayısını artırmalıyız"

Teknoloji sektöründe toplam 213bin çalışan olduğunu belirten TÜBİSAD Başkanı "Almanyada teknoloji sektöründe 1.2 milyon kişi çalışmakta ve hedefleri 2.4 milyon kişiye çıkarmak. Türkiyede yazılım eğitimi veren kurumların sayısı artırılmalı. 

Teknoloji eğitimi veren kurumları ayrıştıracağız. Romanya, Ukrayna ve Polonyanın gerisine düştük dolayısıyla bu süreci değiştirmeliyiz. Teknokentler yüzde 90 yazılım ağırlıklı ve geleceğimizi şekillendirdiğimiz yerler buraları olmalı. Türkiye ihracatçıları içerisinde ilk 1000 ihracat şampiyonu arasında bilişim sektöründen 1 firma yok. Dolayısı ile ilk binde en az 5 şirket olmalı. Üretimle bu ligde olmalıyız. Yazılım ihracatında iyiyiz ancak gelirleri daha da artırmalıyız. Donanım tarafından ziyade hızlı büyüyen bulut teknolojilerine odaklanmamız gerek." açıklamasını yaptı.

TÜBİSAD "KOBİlerin ölçek ve dijitalleşme noktasında sorunları var"

Küçük ve orta boy işletmelerin yatırım fonlarına erişemediklerini değinen TÜBİSAD Başkanı Mehmet Ali Tombalak bu sorunun arkasında ölçek problemi olduğuna işaret ediyor. TÜBİSAD Başkanı "KOBİler dijitalleşme noktasında geride kalıyor. Dijital ekonomide dünya pazarından binde 1 pay alıyoruz ve ülkeler arasında 38. sıradayız. Sektörde ölçek sorunu var. Şirketlerin birleşme ile büyümesi gerek. Sektörde konsolidasyon şart. Yatırım fonları tek şirkete yatırım yapmıyor. 5 şirkete yatırım yapıp sonrasında onları birleştiriyor. 

KOBİler ölçeklenemediğinden dolayı yatırım fonlarına erişemiyor. Bizim büyümemiz diğer sektörleri de büyütecek bunu sağlayabilirsek başardık diyebiliriz. Şirketlerin dijital dönüşüm yol haritasında kamu tarafında katkı sağlayacağız ve farklı yapılması gerekenleri masaya koyacağız. Dernek olarak şirketlerin dijital dönüşümlerine katkı vereceğiz" dedi.

Vize sorununa da değinen Mehmet Ali Tombalak, bu kapsamda firmaların farklı yollar bulduklarını söylüyor. Tombalak "Vize sorununun çözümü noktasında şirketler alternatif yollar geliştiriyor. Örneğin şirketler Romanyada temsilcilik açıp ilerliyor. 

Romanyada faaliyet gösterdiğiniz zaman tüm Avrupada çalışma imtiyazına sahipsiniz. Yeni dönemde vize sorununun aşılacağını düşünüyorum. Romanyadan Afrikaya direkt uçuş dahi yok, Türkiye üzerinden ise uçuşlar var. Dolayısı ile şirketlerin ülkemizde kalmasını sağlayacak şartlar sağlanmalı." değerlendirmesini yaptı.

Yorum Gönder

Yorum yazarken lütfen saygılı olunuz ve Topluluk Kurallarına uyunuz. Teşekkürler!

Daha yeni Daha eski