Vuslat'ın 600 halkadan oluşan 70 metrelik zinciri, Baksı Müzesi’ndeki 'Emanet'te

 “Bu zincirin halkalarını devleştirerek, çok büyüterek tekrar yaptım. 70 metre, 600 halkadan oluşan bir enstalasyon haline getirdim. ‘Hayatın Göbek Bağı’nı böyle düşündüm ve böyle oluşturdum. Anneannemin vefatından birkaç ay evvel bana verdiği altın zincirden ilham aldım…”

2011 yılında Anadolu’da, Bayburt’un kıraç bir tepesinin üzerine akademisyen ve sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel hayalinin bir sonucu olarak kurulan Baksı Müzesi, sanatçı Vuslat’ın ‘Emanet’ isimli yeni sergisini ağırlıyor.



30 Kasım 2023 tarihine kadar görülebilecek olan Vuslat’ın müze bünyesindeki ilk kişisel sergisi ‘Emanet’in küratörlüğünü Chus Martinez üstlendi.

Sergi mekânının merkezinde konumlanan ve dev bir zinciri andıran ‘Yaşamın Göbek Bağı’ adlı eseri için sanatçı Vuslat, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"Bu zincirin halkalarını devleştirerek, çok büyüterek tekrar yaptım. 70 metre, 600 halkadan oluşan bir enstalasyon haline getirdim. ‘Hayatın Göbek Bağı’nı böyle düşündüm ve böyle oluşturdum. Anneannemin vefatından birkaç ay evvel bana verdiği altın zincirden ilham aldım.

Dönüyoruz, kıvrılıyoruz, birbirimize yaklaşıyoruz, uzaklaşıyoruz, ilişki kurmaya, bağ kurmaya çalışıyoruz ve sonunda sonsuzluğa giderken birliğe de uzandığımızı hayal ediyorum. Arayışlarımız zihnimde her zaman dönen formlar halinde.

Daireler çizerek, birbirine yaklaşan ve uzaklaşan spiraller oluşturarak ilerliyoruz hayatta. Hayatın akışında hep bir arayış içindeyiz. En büyük emanet hayatın kendisi. Doğum ve ölüm arasındaki zaman ve alanımız.”

“Geçmiş nesillerle bağ kuruyor…”



 Vuslat’ın ‘Emanet’ adlı kişisel sergisi için hazırlanan tanıtım bülteninde yer alan ifadeler şöyle:

“Vuslat’ın heykel ve desen çalışmaları etrafında şekillenen serginin temel konusu ‘form’ olgusundan öte bir malzemenin ve belirli formların ilettiği ‘dinamik güçler’e dayanıyor. 

Çalışmalarında her zaman farklı enerjileri harekete geçiren sanatçı, bu sergi aracılığıyla eserler ve mekân; eserler ve insanlar; eserler ve onları etkileyen anlatılar arasında bir akış, ilişki ve bağ yaratmayı amaçlıyor. 

Sergi mekânının merkezinde konumlanan eser ‘Yaşamın Göbek Bağı’; nehrin akışından, bir yaşam taşıyıcısı olarak ‘su’dan, doğuyor; desenler ise bölgedeki rüzgârın enerjisinden besleniyor; 

bölgenin yerel taşlarından yapılmış kaideler üzerinde yerleştirilen sığır kuyruğu bitkilerinden yaratılan eserler şifa olgusunu esas alıyor; kilden heykellerin kökeni ise toprağa dayanıyor. 

Sanatçı eserlerin hepsini bağlayıcı ve büyüleyici bir şekilde bir araya getiren etkileyici bir yöntem oluşturuyor, bu da onları tek bir bütün gibi algılamamızı sağlıyor.”

Serginin küratörü Chus Martinez’in sergi için yaptığı yorum şöyle:

“Emanet kavramı, Vuslat’ın sergisinde ve felsefesinde neredeyse sihirli bir güce dönüşüyor. Onun için ‘emanet’, güven duygusunu anlatmanın ötesinde, daha ileri bir yaşam biçiminin ilham kaynağı; yeni bir düşünce sistemini yansıtan cazip bir fikir. Vuslat, bu fikrin peşinde, samimi bir çabayla geçmiş nesillerle, toprakla ve geleneklerle bağ kuruyor. 

Diğer insanların geçmiş ve bugünkü deneyimlerine kulak verip duyularımızı açarak; açgözlülüğe ve kayıtsızlığa karşı çıkarak ve nihayet bizi içimizde neşe ve şefkat uyandıran bir kültüre çağırarak…”

1 Yorumlar

Yorum yazarken lütfen saygılı olunuz ve Topluluk Kurallarına uyunuz. Teşekkürler!

Daha yeni Daha eski