Ekrem İmamoğlu’nun 15 yıllık siyaset yolculuğu: Hedef artık CHP Genel Başkanlığı mı?

 İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevdeki dördüncü senesi. İmamoğlu, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde 13 bin 729 oy farkla İBB Başkanı seçildi. 6 Mayıs’ta seçimi iptal eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yeni seçimin 23 Haziran’da yapılmasına hükmetti. 



İmamoğlu bu sefer de seçimi 800 bine yakın oy alarak kazandı. 2019’dan sonra çok konuşulan ve siyasi açıklamalarıyla gündem olan İmamoğlu, görevini üç ay eksik yaptı. Belediye başkanı adayıyken mahalle mahalle gezip kendini tanıtan İmamoğlu, 2023’e gelindiğinde siyasetin en popüler ismi oldu.

Beylikdüzü’nde CHP’li ilk belediye başkanı



Akif siyasete 2008’de başlayan Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesi olduktan sonra 2009 yerel seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu ancak partisi tarafından aday gösterilmedi. Ardından aynı yıl Beylikdüzü İlçe Başkanlığı’na seçilen İmamoğlu, 15 Temmuz 2013’te CHP Beylikdüzü İlçe Başkanlığı görevinden istifa etti. 

2014 yerel seçimlerine CHP’nin Beylikdüzü Belediye Başkan adayı olarak katıldı. İlçe başkanlığından istifa edip, belediye başkanlığına hazırlandığı dönemde paylaştığı bir tweet İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde tekrar gündeme geldi hatta o tweetteki “Her şey çok güzel olacak” sloganı 2019 seçimlerinin de sloganı oldu.

İmamoğlu, CHP’nin bir önceki seçimde yüzde 30 olan oyunu yüzde 50,8’e çıkardı ve Beylikdüzü Belediye Başkanı oldu. 2014 yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) CHP’ye geçen tek İstanbul ilçesi de Beylikdüzü’ydü. Aynı zamanda İmamoğlu, Beylikdüzü’ndeki ilk CHP’li başkan.

Aralık 2018 ve seçim süreci: Sakin kalan kazanıyor



2008’de siyasete başlayan İmamoğlu’nun siyasi hayatının dönüm noktalarından biri de 18 Aralık 2018 oldu. Beylikdüzü Belediye Başkanlığı görevini bir dönem yaptıktan sonra İmamoğlu, CHP’nin aday tanıtım toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak ilan edildi. Karşısındaki aday ise güçlü bir isim, eski Başbakan Binali Yıldırım’dı. Bir kesim Ekrem İmamoğlu’nun tanınmamasının ona dezavantaj getireceğini ve seçimi kazanamayacağını söylüyordu. Karşısındaki isim ise AKP’nin bilinen siyasilerinin başında geliyordu. İmamoğlu’nun kendini tanıtması ve seçim kazanması için sadece üç ayı vardı. 

Bu üç ayı sakin bir propaganda ile yürütürken, mahalle, pazar gezdi ve sürekli vatandaşla iç içe oldu. Pazar gezileri sırasında tanınmadığı için ilk başta bir ekip girip Ekrem İmamoğlu’nu sunuyordu. Kendisine oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşları da, eleştirileri de sakince dinleyen İmamoğlu’nun 31 Mart seçim sloganı ise “İmamoğlu varsa çözüm var”, “İmamoğlu varsa umut var” ve “Martın sonu bahar”dı.

Erdoğan’ı ziyaret etti: AKP tabanına kendini tanıttı

Ekrem İmamoğlu’nun adaylık sürecinde muhalefet kesiminden eleştirilen ilk adımı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi oldu. İmamoğlu, 10 Ocak 2019’da yapılan bu görüşmeyle iktidara yakın medyada da yer aldı, hatta AKP tabanına da kendisini tanıttı. 50 dakikalık görüşmenin ardından İmamoğlu, Erdoğan için “‘Oyunuza talibim’ dedim. Oyunu istedim. Gülümsedi” dedi.

Yorum Gönder

Yorum yazarken lütfen saygılı olunuz ve Topluluk Kurallarına uyunuz. Teşekkürler!

Daha yeni Daha eski